2016. április 9., szombat

Mozart torta blogszületésnapra

Igazán finom tortát hoztam a blog 4. születésnapja alkalmából, aki szereti a mandula és a nutella ízét, feltétlenül készítse el! Igaz, utána a mérleget kerüljük el egy darabig, mert nagyon édes, ezért egy szelet is ütős darab!:) Mohánál találtam ezt a fantasztikus tortát, köszönet érte!

Hozzávalók (egy 26 cm-es tortaformához):
A piskótához:
4 tojás
12 dkg cukor
12 dkg liszt
3 dkg kakaópor
2 kávéskanál sütőpor
3 evőkanál olaj
3 evőkanál víz
A krémhez:
6 tojás
25 dkg cukor
1 teáskanál vaníliakivonat
3 evőkanál liszt
3 dl tej
20 dkg vaj
1,5 flakon zöld színű mandulaaroma
marcipán massza kb. 20 dkg
fél üveg nutella
A díszítéshez:
10 dkg étcsokoládé

Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra és a tortaformába két sütőpapírkorongot vágunk.
A tészta hozzávalóit felezve 2 lapot sütünk a következőképpen:
6 dkg lisztet elkeverünk 1,5 dkg kakaóporral és 1 kávéskanál sütőporral.  2 egész tojást 6 dkg cukorral habosra keverünk robotgéppel, legalább 10 percig. A tál oldalán belecsurgatunk 1,5-1,5 evőkanál vizet és olajat, majd óvatosan kézi habverővel keverjük el a kakaós lisztet a tojáskrémben. A formába tett sütőpapírra simítjuk és 10-12 percig sütjük.
Ezalatt elkészítjük a második lap tésztáját, ha van még egy forma, akkor abba tesszük. Ha nincs, akkor a kész piskótalapot a karimát levéve a sütőpapírral kicsúsztatjuk az asztalra. Elmossuk a formát és a második adag tésztát is megsütjük.

A krémhez az egész tojásokat elkeverjük a cukorral, vaníliakivonattal, liszttel, mandulaaromával, felöntjük a tejjel és kis lángon állandó keveréssel besűrítjük, majd hagyjuk kihűlni.
A puha vajat habosra keverjük 2 evőkanál porcukorral és beledolgozzuk a főzött krémet. Egy habzsákban félreteszünk belőle, ezek kerülnek majd a torta tetejére díszítésként.
A marcipánt porcukron fél centi vékonyra nyújtjuk és a tortaforma alja mentén kivágunk egy kört belőle. A nutellát szobahőmérsékleten hagyjuk pár órán át, hogy kenhető legyen. 
Az egyik piskótalapot megkenjük vékonyan  a zöld krémmel, utána ráborítjuk a marcipánlapot és picit lenyomkodjuk. Megkenjük a folyós nutellával és betesszük a mélyhűtőbe 20 percre. Ezalatt a nutella megkeményedik annyira, hogy rá tudjuk kenni a következő zöld krémréteget, erre kerül a másik piskótalap. A maradék krémmel kívülről is bekenjük a tortát, a habzsákból krémrózsákat nyomok rá. Az étcsokoládét gőz fölött megolvasztjuk, és becsíkozzuk vele a torta tetejét. 




5 megjegyzés:

  1. Boldog blogszülinapot kívánok! A tortád szép és nagyon finom lehet!

    VálaszTörlés
  2. Boldog blogfordulót és jó falatozást ebből a csodából! :-)

    VálaszTörlés
  3. Boldog blogszülinapot, és további sikeres blogolást kívánok! :) A torta csodás lett!

    VálaszTörlés