2016. február 9., kedd

Csörögefánk

Tavaly és tavalyelőtt is készült csörögefánk a farsangi időszakban, természetesen idén sem maradhatott ki... 

Hozzávalók:
50 dkg liszt
2 tojás
1 dl tej
2 evőkanál cukor
4 evőkanál tejföl
csipetnyi só
3 dkg élesztő
5 dkg olvasztott vaj
A tálaláshoz: baracklekvár

Az élesztőhöz pici cukrot adunk és a tejjel meglangyosítjuk. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a tojásokat, a sót, a cukrot és a tejfölt. A felfutott élesztőt is belekeverjük, majd elkezdjük dagasztani, közben apránként hozzákeverjük az olvasztott vajat és alaposan kidolgozzuk a tésztát. Akkor lesz jó, amikor már sem a kezünkhöz, sem az edényhez nem ragad hozzá. Kevés liszttel megszórjuk és meleg helyen kb. 1 órán át kelesztjük. 
Ha megkelt, átgyúrjuk és lisztezett felületen kb. 3 mm vékonyra nyújtjuk, majd derelyevágóval tetszés szerinti négyzetekre vágjuk, a közepét is kivágjuk. Bő olajat forrósítunk és kisütjük a fánkokat. Papírtörlőn lecsepegtetjük és lekvárral tálaljuk. Akinek nem elég édes, porcukorral is megszórhatja. :) 
Itt találtam a receptet. 


1 megjegyzés: