2016. január 30., szombat

Churros csokoládémártással - LVK! 3. forduló

A churros eredetileg a spanyol pásztorok kedvelt eledele volt. A könnyen összeállítható és nyílt láng felett megsüthető sütemény formája a legeltetett Churra birkák szarvára emlékeztette a pásztorokat, így ez után kapta a sütemény a nevét. 
A churros abban is eltér a legtöbb fánktól, hogy a tésztája úgynevezett égetett tészta. Ezt a tésztát nem szaggatjuk, hanem egy habzsákkaval a forró olajba nyomjuk, és az elkészült tésztát fahéjas porcukorral hintjük. A churros nagy népszerűségre tett szert a Dél- és Közép-Amerikában, ahol a fahéjas szórás mellett a töltelékek is megjelentek a churros kínálatban. A sima churrost forró csokoládéba mártva érdemes fogyasztani. 
(Forrás: http://www.mindmegette.hu/fantasztikus-fankok-48316)

A "Lássunk világot a konyhában!" játék spanyolországi fordulójára sütöttem, Gesztenye receptje alapján. 

Hozzávalók:
5 dkg vaj
7 dkg liszt
1,3 dl tej
csipet só
2 tojás

A csokoládémártáshoz: 
10 dkg étcsokoládé
60 ml tejszín


Egy lábasban felolvasztjuk a vajat a tejjel és egy percig hagyjuk forrni, majd beleszórjuk az átszitált lisztet. Addig keverjük, amíg az edény falától elválik. Ezután egy tálba tesszük, kicsit hűlni, majd egyenként jól elkeverjük benne a tojásokat. Közben egy nagyobb lábasban olajat hevítünk, a tésztát csillagcsővel ellátott habzsákba tesszük és különböző formákat nyomunk az olajba. Szép aranysárgára sütjük őket, majd papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat le tudjuk itatni róla. 
Csokoládémártással tálaljuk, ehhez a tejszínt felforraljuk, közben a csokoládét apróra vágjuk, majd ráöntjük a tejszínt és habverővel simára keverjük. Tálaláskor porcukorral is megszórhatjuk, ez nálam sajnos elmaradt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése