2015. december 15., kedd

Pepparkakor

Hagyományos svéd karácsonyi sütemény, amit persze nem csak karácsonykor ropogtathatunk. Az eredeti kekszet nem kóstoltam még, csak a Trollanyu-féle változatot, valamint ezt, amely az LKV! játék skandináviai fordulójára (is) készült. 

Hozzávalók: 
27 dkg liszt
9 dkg vaj
7 dkg méz
9 dkg barna cukor
1 ek. fahéj
1 tk. gyömbér
1/2 tk. szegfűszeg
1 tk. sütőpor
9 dkg víz

A vizet, a mézet, a cukrot és a fűszereket egy tűzálló edényben felforraljuk. A tűzről levéve beledobjuk a vajat és kevergetve felolvasztjuk. A lisztet és a sütőport összekeverjük, majd hozzáadjuk a még meleg mézes keveréket és alaposan összedolgozzuk. (Én még tettem hozzá lisztet, mert nagyon lágy volt a tészta, de valószínűleg nem kellett volna, mert hűtés közben megkeményedik a tészta.) Tegyük egy tálba, fedjük le, és hűtőben hagyjuk egy éjszakát pihenni. 
Másnap a tésztát vékonyra kinyújtjuk és kiszaggatjuk a formákat. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és 170 fokos sütőben megsütjük. Ne felejtsük el, hogy a mézes tészta hűlés közben keményedik, tehát ne süssük túl keményre! 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése