2014. november 30., vasárnap

Mandulás mézeskalácskeksz

Advent első vasárnapjára és a SAD! 28. fordulójára hoztam ezeket a mézes kekszeket. A játék háziasszonya ezúttal Kabóca, aki fahéjas finomságok receptjét várja ebben a fordulóban.

Hozzávalók:
20 dkg vaj
1 dl méz
1 dl cukor
1 tk. őrölt gyömbér
2 tk.fahéj
1 tk. őrölt szegfűszeg
1 tk. szódabikarbóna
6 dl liszt
kb. két maréknyi mandula

A vajat a cukorral és a mézzel habosra keverjük, a mandulát apróra vágjuk. A száraz hozzávalókat összekeverjük és apránként hozzáadjuk a vajas-mézes masszához. Lisztezett felületre borítjuk, és simára gyúrjuk. Elfelezzük és mindkét részből vastag hengereket formálunk. Folpackba csomagolva pár órára, vagy akár egy egész éjszakára hűtőbe tesszük. Ezután éles késsel vékony szeletekre vágjuk, és a kekszeket egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Kb. 12 percig sütjük közepes hőfokon, de ne feledjük, hogy mivel mézet tartalmaz, hűlés után még keményedni fognak a kekszek!
A recept az Ellenállhatatlan édességek című könyvből származik (eredetileg francia mézeskalácsszelet a neve), melyet egy kedves barátnőmtől kaptam ajándékba.

4 megjegyzés:

  1. A gyömbértől ered ez a gyönyörű szín, ugye? Nagyon jól néz ki, nyelek is nagyokat... :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! A gyömbér, a fahéj és a szegfűszeg együtt eredményezik ezt a színt.:)

      Törlés
  2. Nagyon finomak lehetnek ezek a kekszek, ahogy rájuk gondolok rögtön megéhezem..... :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, valóban finom. Utólag jöttem rá, hogy a mandulát apróbbra kellett volna vágni, szerintem úgy szebb lett volna. Majd legközelebb.:)

      Törlés