2014. június 7., szombat

Epres-csokoládés torta


Marisznál láttam meg ezt a tortát, aki Mohától kölcsönözte a receptet. Nálam a díszítés elég minimálisra sikerült, a máz pedig sajnos nem lett sima.:( A torta viszont ennek ellenére nagyon finom, köszönöm a receptet!

Hozzávalók 26 cm átmérőjű tortaformához:
A tésztához: 
16 dkg liszt
6 dkg kakaópor
10 g szódabikarbóna
5 g sütőpor
csipet só
2 tojás
20 dkg cukor
1 kávéskanál vaníliakivonat
14 dkg tejföl (vagy joghurt)
80 ml olaj
160 ml kávé
A krémhez: 
30 dkg tejföl
8-10 dkg porcukor
4 dl tejszín
1 citrom leve
40 dkg eper pürésítve
20 g zselatin
8-10 nagyobb eper az oldalára körben
A glazúrhoz: 
80 ml víz
70 ml tejszín
9 dkg porcukor
4 dkg kakaópor
5 g zselatin  

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Összekeverjük a lisztet, a kakaóport, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót. Habosra verjük a tojásokat a cukorral, hozzáadjuk a vaníliát, a tejfölt, az olajat és a kávét, majd a lisztes keveréket is. Alaposan elkeverjük és sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük. Kb. 30-35 perc alatt megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük, hogy a közepe is biztosan átsült-e.
A formában hagyjuk hűlni 15 percet, majd lekapcsoljuk a karimát és teljesen kihűtjük a tésztát, ezután kettévágjuk és egy állítható tortagyűrűbe visszatesszük a felső lapot. (Az alsó lap alsó oldala lesz a torta teteje, mert ez a legsimább felület.) Félbevágott eperszemekkel kirakjuk a forma oldalát.

Kis lábosban 4-5 evőkanál vízzel elkeverjük a zselatint, és félretesszük. A krémhez összekeverjük a tejfölt a cukorral, a citromlével és az eperpürével, majd óvatosan beleforgatjuk a habbá vert tejszínt is. Kis lángon felolvasztjuk a zselatint, hozzákeverünk 4-5 evőkanálnyi krémet, majd az egészhez öntjük és alaposan elkeverjük. Ezután a tortaformában lévő lapra öntjük, belesimítjuk. Rányomkodjuk a tetejére a másik lapot, a simább felével fölfelé és hűtőbe tesszük. 

A glazúrhoz kis pohárban elkeverjük a zselatint két evőkanál vízzel, amit a kimért vízből veszünk el. A többi hozzávalót a maradék vízzel együtt kis lábosban felmelegítjük, óvatosan, fakanállal kevergetve, nem kell forralni! Mikróban feloldjuk a zselatint, hozzávegyítjük a kakaós részhez, alaposan elkeverjük és átszűrjük egy kis lyukú szűrőn. Időnként átkeverve hagyjuk langyosra hűlni, majd a torta tetejére öntjük. Nem kell kenegetni, elég a tortaformát megrázogatva eloszlatni a mázat, az tökéletesen simára elterül. Visszatesszük a hűtőbe legalább egy órára. Tálalás előtt tetszés szerint díszítjük gyümölcsökkel. Éles késsel gyönyörűen vágható, a máz a tetején nem lesz kemény.



1 megjegyzés:

  1. Szerintem így is nagyon mutatós, a finomság pedig lerí róla!
    Szóval a díszítés miatt ne aggodalmaskodj! Mindannyian a tökéletességre törekszünk, de elérjük-e valaha? :)

    VálaszTörlés