2014. április 5., szombat

Csíkos sütemény

Dekoratív sütemény, viszont egyáltalán nem bonyolult elkészíteni. Ajánlom a húsvéti asztalra, de akár szülinapi nyalánkságnak is beillik.:) Süni, gratulálok az évfordulóhoz!


Hozzávalók a lapokhoz:
15 evőkanál kristálycukor
3 tojás
3 dl tejföl
15 evőkanál liszt
3 mokkáskanál szódabikarbóna
csipetnyi só
5 evőkanál darált mák
3 evőkanál kakaópor
5 evőkanál darált dió

Hozzávalók a krémhez:
1 l tej
8 evőkanál búzadara
20 dkg margarin
20 dkg porcukor
kevés vaníliakivonat
csipetnyi só



Egy tálba mérünk 5 evőkanál kristálycukrot, 1 tojást, 1 dl tejfölt, 1 kávéskanál szódabikarbónát, csipet sót, 5 kanál lisztet  és 3 evőkanál kakaóport. Kicsit folyósabb, nagyjából piskóta állagú tésztát kapunk. Egy cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral, belesimítjuk a tésztát, és kb. 15 perc alatt megsütjük. A másik két lapot is ugyanúgy készítjük el, csak kakaópor helyett diót, illetve mákot teszünk bele. Jobb ha a lapokat külön-külön keverjük ki, mintha háromfelé osztanánk, mert így szép egyenlő vastagságú lesz a tészta.

A krémhez a tejet felforraljuk a sóval, állandó keverés közben beleszórjuk a grízt, és sűrűre főzzük, majd hagyjuk kihűlni. A margarint habosra keverjük a cukorral  és a vaníliával, hozzáadjuk a kihűlt grízes krémet, majd a lapokat megkenjük a krémmel. A tetejét bevonjuk a maradék krémmel és tortadarával díszítjük.

2 megjegyzés:

  1. Imádom ezt a sütit, mutatós és nagyon finom! :) Csodaszép szeletek! :)

    VálaszTörlés
  2. Még sosem készítettem, pedig annyira jól néz ki! :)

    VálaszTörlés