2013. december 18., szerda

Svéd gyömbéres keksz

Tavaly is sütöttem gyömbéres kekszet, bár külsőre az inkább puszedli jellegű volt, viszont nekem ez jobban ízlik. Stahl Judit receptje, egy pici változtatással.

Hozzávalók:
A fűszerkeverékhez:
2 púpos kávéskanál őrölt gyömbér
1 kávéskanál őrölt fahéj
1 késhegynyi őrölt szegfűszeg
1 késhegynyi őrölt fehérbors

A tésztához:
20 dkg finomliszt
fél kávéskanál szódabikarbóna
1 nagy csipet sütőpor
10 dkg cukor
10 dkg puha vaj
5 evőkanál méz

A fűszerkeverékhez egy kis tálkában összevegyítjük a hozzávalókat. A tésztához a lisztet egy nagy tálba szitáljuk, és hozzákavarjuk a szódabikarbónát, a sütőport, a házi fűszerkeveréket és a cukrot. Ezután apró darabokban beleforgácsoljuk a puha vajat, és kézzel jól összemorzsoljuk az egészet. Amikor ez megvan, hozzákanalazzuk a mézet, és tempós, határozott mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát. A masszából kb. 2 cm átmérőjű gombócokat formázunk és kristálycukorban meghempergetjük. Egymástól 4-4 cm-re elrendezzük a tepsiben, majd egy pohár aljával 1 cm vastag korongokká lapítunk minden golyóbist. 190 fokon 8-10 perc alatt megsütjük, de vigyázzunk hogy ne süssük túl, mert kihűlés közben is keményedik! Kb. 30 db keksz lesz belőle.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése