2013. november 9., szombat

Esterházy kuglóf - SAD! 19. forduló

Dió vagy mák? Nálam egyértelmű a válasz, ugyanis nem szeretem a mákot, a diót viszont annál inkább. Szofikának és a SAD legújabb fordulójának hála, végre megsüthettem egy rég kinézett receptet. A legjobban a díszítéstől tartottam, és újfent megállapítottam hogy a fehér csokoládé olvasztása és az ezzel való bevonás ezek után sem lesz a kedvenc konyhai műveletem... A kuglóf viszont nagyon ízletes, diókedvelők feltétlenül próbálják ki!



Hozzávalók:
10 dkg margarin
15 dkg porcukor
3 tojás
15 dkg liszt
1/2 csomag sütőpor
4 dkg darált dió
4 dkg tört dió
csipetnyi fahéj és só
kevés vaníliakivonat
1 dl tej

A krémhez:
2 dl tej
10 dkg cukor
fél csomag vaníliás pudingpor
12 dkg puha margarin
2 dkg darált, pörkölt dió
kevés rum

A bevonathoz:
10 dkg fehér csokoládé
4 dkg étcsokoládé
6 szem fél dió a díszítéshez



A puha margarint a porcukorral és a tojásokkal kihabosítjuk. A száraz hozzávalókat összekeverjük, a tojásos részbe forgatjuk, közben a tejet is beleadagoljuk. A masszát egy kisebb méretű kivajazott, kilisztezett kuglófforma háromnegyedéig töltjük és 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük. Kiborítjuk, hagyjuk teljesen kihűlni.
A pudingport és a cukrot elkeverjük a tejben, sűrű krémet főzünk belőle, hagyjuk kihűlni, majd a puha margarint, a darált diót és az alkoholt hozzáadva kihabosítjuk. A kihűlt kuglófot 3 részre vágjuk, és a krémmel betöltjük.
A bevonathoz a kétféle csokoládét gőzfürdő fölött külön-külön felolvasztjuk, majd a kuglóf tetejét márványosan bevonjuk vele. Leöntjük a fehérrel, hagyjuk hogy picit megdermedjen, majd megcsorgatjuk az étcsokoládéval, és egy fogpiszkálóval csíkokat húzunk bele. Mielőtt megdermedne, fél diódarabokkal díszítjük.

Forrás: Nők Lapja Konyha, 2012. szeptemberi szám

2 megjegyzés:

  1. Nagyon szep lett:) Mekkora meretu a kuglofformad?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! A forma kb. 23 cm átmérőjű, és kb. 7 cm magas.

      Törlés