2012. június 5., kedd

Cappuccino torta

Hozzávalók a piskótalaphoz:
6 dkg darált dió (vagy mogyoró)
8 dkg liszt
2 dkg étkezési keményítő
4 tojásfehérje
5 + 5 dkg cukor
8 tojássárgája
házi vaníliakivonat
csipetnyi só

baracklekvár

A kávékrémhez:
1/2 tasak zselatin (vagy 3 lap)
5 evőkanál porcukor
5 evőkanál instant kávé
5 evőkanál kávélikőr
5 dl tejszín

A piskótalaphoz a diót összekeverjük a liszttel és az étkezési keményítővel. A tojásfehérjéket 5 dkg cukorral kemény habbá verjük, a tojássárgákat a maradék 5 dkg cukorral és a vaníliakivonattal habos krémmé keverjük. Óvatosan beledolgozzuk a habot és a lisztes keveréket. Egy 30x40 cm-es sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és 220 fokon kb. 10 percig sütjük. Nedves, jól kicsavart konyharuhára borítjuk, azonnal lehántjuk róla a sütőpapírt, és egy másik nedves konyharuhával letakarva hagyjuk kihűlni.

A krémhez a zselatint beáztatjuk 1/2 dl hideg vízbe. Ugyancsak 1/2 dl vizet felforrósítunk a cukorral és a kávéval, lehúzzuk a tűzről, majd a likőrrel együtt a zselatinhoz adjuk és olvadásig keverjük. A tejszínt félkemény habbá verjük, majd a kihűlt kávét hozzáadva kemény habot verünk belőle.

A lekvárral vékonyan megkenjük a piskótalapot, és 6 szabályos, hosszanti csíkra vágjuk fel. A krém kétharmadát a lapokra simítjuk, és az első tésztacsíkot csigavonalban feltekerjük. A többi csíkot folytatólagosan, szorosan a csiga köré tekerjük úgy, hogy minél szabályosabb kerek tortaformát kapjunk. A maradék krémből 2-3 evőkanálnyit csőrős habzsákba szedünk, a többivel bevonjuk a torta oldalát és tetejét, habkártyával díszítjük az oldalát, a tetejére pedig krémrózsákat nyomunk.

Forrás: Lajos Mari - 66 torta






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése